Cookies

Graag bieden wij je een prettige en veilige online ervaring. Onze website gebruikt cookies om correct te kunnen functioneren. Lees meer hierover in ons privacybeleid.

Jeffrey

Techniek

Jeffrey is jong, getalenteerd en gemotiveerd. Maar ook geblokkeerd en mag niet werken of studeren. Jeffrey is in 2012, toen hij 16 was naar Nederland gekomen. 8 Jaar later mocht hij aan de opleiding elektrotechniek installatie niveau 2 beginnen en studeerde cum laude af. Nu wil hij eerst werken en daarna doorstuderen tot uiteindelijk niveau 4.

Jeffrey
Bijna 80% van de bedrijven in de techniek ziet de toekomst niet rooskleurig in door de tekorten in de sector.

Waarom kan Jeffrey niet werken?

Dit komt omdat Jeffrey een Dreamer is: een ongedocumenteerde jongere die sinds jonge leeftijd in Nederland is maar geblokkeerd wordt door het huidige systeem. Werken gaat niet, omdat werkvergunningen voor deze groep naast kostbaar ook onhaalbaar zijn voor veel werkgevers; men moet zich eerst voor duizenden euro’s registreren als erkend referent, en vervolgens nog aantonen dat er geen medewerkers in de hele EU te vinden zijn met een soortgelijk profiel. Bovendien moet Jeffrey voor zowel werk als studie eerst ’terug’ naar een land wat hij nauwelijks kent voor de aanvraag van een verblijfsvergunning plus nog een paar onmogelijke regels. En als Jeffrey door wil leren dan wordt dit vanaf 18 jaar gezien als een nieuwe studie en moet hij voldoen aan allerlei regels: hij moet familie in Nederland hebben, hij moet aantonen dat in zijn land van herkomst geen soortgelijke studie te volgen is, hij moet verklaren na afloop van zijn opleiding mee te werken aan de ontwikkeling van zijn eigen land en aantonen dat hij €9.192 inkomen heeft per jaar.

Wij, Dreamers NL, vinden dat Dreamers toegang moeten krijgen tot werk en vervolgonderwijs, ook na hun 18e. Samen met bedrijven en onderwijsinstellingen voeren we campagne en vragen de politiek om verandering: wet- en regelgeving met een menselijke maat!