Cookies

Graag bieden wij je een prettige en veilige online ervaring. Onze website gebruikt cookies om correct te kunnen functioneren. Lees meer hierover in ons privacybeleid.

Justin

ICT

Justin is jong, getalenteerd en gemotiveerd. Maar ook geblokkeerd en mag niet werken of studeren. Justin zit momenteel in zijn laatste jaar van zijn opleiding applicatie- en mediaontwikkelaar (mbo-niveau 4), en zou graag door willen studeren, net zoals zijn vrienden en klasgenoten. Ook zou hij graag willen werken naast zijn studie, het liefst in de IT want daar is genoeg werk. Maar helaas mag hij niet werken en/of doorstuderen wordt erg moeilijk.

Justin
Voor 93% van de ICT beroepen worden zeer grote knelpunten verwacht, onder andere bij software- en applicatieontwikkelaars.

Waarom kan Justin niet werken en is doorstuderen moeilijk?

Dit komt omdat Justin een Dreamer is: een ongedocumenteerde jongere die sinds jonge leeftijd in Nederland woont maar vanaf zijn 18e geblokkeerd wordt door het huidige systeem. Werken gaat niet, omdat werkvergunningen voor deze groep naast kostbaar ook onhaalbaar zijn voor veel werkgevers; men moet zich eerst voor duizenden euro’s registreren als erkend referent, en vervolgens nog aantonen dat er geen medewerkers in de hele EU te vinden zijn met een soortgelijk profiel plus nog een paar onmogelijke regels. Hetzelfde geldt voor het verkrijgen van een studieverblijfsvergunning; Justin moet dan €11.196 op een rekening hebben staan als zogenaamd leefgeld en een internationaal tarief betalen aan school van rond de € 10.000 per jaar! In beide gevallen moet Justin eerst ’terug’ naar een land wat hij nauwelijks kent, om een verblijfsvergunning aan te vragen.

Wij, Dreamers NL, vinden dat Dreamers toegang moeten krijgen tot werk en vervolgonderwijs, ook na hun 18e. Samen met bedrijven en onderwijsinstellingen voeren we campagne en vragen de politiek om verandering: wet- en regelgeving met een menselijke maat!