Cookies

Graag bieden wij je een prettige en veilige online ervaring. Onze website gebruikt cookies om correct te kunnen functioneren. Lees meer hierover in ons privacybeleid.

Louise

Bouw

Louise is jong, getalenteerd en gemotiveerd. Maar ook geblokkeerd en mag niet werken of studeren. Ze is in Nederland geboren en heeft hier de basis- en middelbare school afgerond. Nu is zij bezig met het afronden van haar studie hbo-bouwkunde. Ze zou graag willen werken en doorstuderen, net zoals haar vrienden en klasgenoten. De WO-master architectuur spreekt haar erg aan omdat ze architect wil worden. Ze zou willen weten hoe het voelt om gelijkwaardig behandeld te worden, en normaal recht te hebben op werk en onderwijs

Louise
Tussen nu en 2025 zijn er ruim 60.000 nieuwe arbeidskrachten nodig in de bouw.

Waarom kan Louise niet werken en is doorstuderen moeilijk?

Dit komt omdat Louise een Dreamer is: een ongedocumenteerde jongere die in Nederland geboren is of sinds jonge leeftijd in Nederland woont maar vanaf haar 18e geblokkeerd wordt door het huidige systeem. Werken gaat niet, omdat werkvergunningen voor deze groep naast kostbaar ook onhaalbaar zijn voor veel werkgevers; men moet zich eerst voor duizenden euro’s registreren als erkend referent, en vervolgens nog aantonen dat er geen medewerkers in de hele EU te vinden zijn met een soortgelijk profiel, plus nog een paar onmogelijke regels. Hetzelfde geldt voor het verkrijgen van een studieverblijfsvergunning; Louise moet dan €11.196 op een rekening hebben staan als zogenaamd leefgeld en een internationaal tarief betalen aan school van rond de € 10.000 per jaar! In beide gevallen moet Louise eerst ’terug’ naar een land wat zij nauwelijks kent, om daar een inreisvisum aan te vragen.

Wij, Dreamers NL, vinden dat Dreamers toegang moeten krijgen tot werk en vervolgonderwijs, ook na hun 18e. Samen met bedrijven en onderwijsinstellingen voeren we campagne en vragen de politiek om verandering: wet- en regelgeving met een menselijke maat!