Cookies

Graag bieden wij je een prettige en veilige online ervaring. Onze website gebruikt cookies om correct te kunnen functioneren. Lees meer hierover in ons privacybeleid.

Samira

Zorg

Samira is jong, getalenteerd en gemotiveerd. Maar ook geblokkeerd en mag niet werken of studeren. Samira is in 2019 naar Nederland gekomen, toen was ze 17 jaar. Sinds 2021 volgt ze de opleiding dienstverlening en zorg (mbo-niveau 1).  Uiteindelijk wil ze een BBL-opleiding verpleegkunde niveau 4 doen, dan kan ze werken en leren tegelijk. Haar droom is om te werken als verpleegkundige in een ziekenhuis en op die manier bijdragen aan een mooiere en fijnere samenleving. Helaas kan dat niet.

Samira
Er is in 2030 een geschat tekort van meer dan 100.000 werknemers in de zorg.

Waarom kan Samira niet werken?

Dit komt omdat Samira een Dreamer is: een ongedocumenteerde jongere die sinds jonge leeftijd in Nederland is maar geblokkeerd wordt door het huidige systeem. Vanaf 18 jaar mogen Dreamers die op het MBO studeren wel hun studie afmaken, maar niet doorstuderen op een hoger niveau. Dit wordt gezien als een nieuwe studie en dan moet je voldoen aan allerlei regels: ze moet familie in Nederland hebben, ze moet aantonen dat in haar land van herkomst geen soortgelijke studie te volgen is, ze moet verklaren met haar opleiding mee te werken aan de ontwikkeling van haar eigen land en aantonen dat ze ‚ā¨9.192 inkomen heeft per jaar. Werken gaat niet, omdat werkvergunningen voor deze groep naast kostbaar ook onhaalbaar zijn voor veel werkgevers; men moet zich eerst voor duizenden euro’s registreren als erkend referent, en vervolgens nog aantonen dat er geen medewerkers in de hele EU te vinden zijn met een soortgelijk profiel. Bovendien moet Samira voor zowel werk als studie eerst ’terug’ naar een land wat zij nauwelijks kent voor de aanvraag van een verblijfsvergunning plus nog een paar onmogelijke regels.

Wij, Dreamers NL, vinden dat Dreamers toegang moeten krijgen tot werk en vervolgonderwijs, ook na hun 18e. Samen met bedrijven en onderwijsinstellingen voeren we campagne en vragen de politiek om verandering: wet- en regelgeving met een menselijke maat!